tirsdag den 1. marts 2011

Bodeguero? Hvad er det for en fisk?

Hils på en spændene hunderace.


Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det. Altså hvilken racen hunden tilhører. Sådan er det tit med hunde og nogle gange kan man blive overrasket og betaget, hvis man stopper op, og hilser på.


Jeg vil gerne slå et slag for en rigtig skøn race, som vi er lykkelige over at have fået to af til Ribe.

Når du møder os i gågaden, eller nede på hundeluftergræsset bag Dronning Dagmars statue i Ribe, så møder du også vores hunde, som hedder Peugeot og Cuca - oftest i selskab med en langhåret gravhund og til tider også to mopser.


Du tror du ser en Foxterrier, eller en Dansk Svensk Gårdhund, mens du i virkeligheden møder en helt speciel race. Nemlig en Bodeguero.

Foreningen Spanske Hunde har en rigtig god racebeskrivelse som jeg har fået lov til at citere:

Om Bodegueros:
Racens fulde navn er Ratonero Bodeguero Andaluz. Således er racens navn på dansk: Andalusisk vinkælder rottehund. (eller Andalusisk vinkælderpassers rottehund) I daglig tale kalder vi den lille, smarte hund, Bodeguero.

Racen er oprindeligt en lille terrier, hvis opgave det var at fange rotter og mus i vinkældre.

Bodegueroen minder om andre terriere, som vi kender, men den opleves generelt som værende langt roligere og mere afbalanceret end eksempelvis en Jack Russel terrier.

Bodegueroen stortrives i en hundeflok. Den har et udpræget socialt og harmonisøgende sind. Bodegueroen er en intelligent og vagtsom hund. Den er energisk udenfor og tilbagelænet indendøre. Racen har ry for sit gode forhold til børn, men som altid afhænger det gode forhold hund og barn imellem meget af børnene og disses evne til at omgås dyr.


Overfor mennesker er den åben og nysgerrig og overfor sin familie er den en særdeles loyal hund.


Bodegueroen er en højbenet, elegant og hurtig lille hund. Generelt har racen en størrelse fra cirka 35 til 43 cm i skulderhøjde. Vægten varierer fra cirka 7 – 9 kilo, men vi ser dog ganske ofte bodegueroer, som er noget større og vejer op til godt 15 kilo. Pelsen er kort og som oftest uden underuld. Farven på kroppen er hvid, evt. med enkelte pletter. Hoved og ører er sorte og/eller røde. Hunden kan være enten to- eller trefarvet - sjældent helt hvid. I Spanien er det tilladt at halekupere bodegueroen - det er det ikke i Danmark.

Hundene er skønne at se på, de er som ovennævnt vidunderlige, loyale, små atleter.
Denne race er mild og kærlig, samarbejdsvillig, sporty og med en handy størrelse.

Vores Bodegueros er en superkælne hunde, som gerne tager den op over ryglænet på sofaen for at komme først til klap og nusseri. De er de første til at blive begejstrede når der skal gå's tur. De kan gå i timevis, men behøver det ikke. De er legesyge, loyale, kælne, glade og milde.

Hundene elsker at ligge i sofaen og hvis de må komme med i seng er de lykkelige.






Bodegueroen ligner de nogle af de kendte danske hunde til forveksling, men er en race for sig.

Ribe bymidte er et yndet hundeluftested og i løbet af en dag både ser, møder og hører man mange spændende, søde, små, store, nuttede, glade, livlige og dejlige hunderacer.

Ribe har sin helt egen race, nemlig Ribehunden og den ses i mange afskygninger, og oftest kan man kende den fra de andre hunde, ved at den går tur med sin ejer, helt uden snor, og helt uden at løbe væk.

Ribehunden er beskrevet godt på www.ribehunde.dk

En anden hund som står danske hjerter nær, er Dansk Svensk Gårdhund.

Den livlige og kloge sorte og hvide vovse, som vi alle kender fra Matador. Eller det tror vi. Men grisehandlerens hund, Kvik, fra Matador er i virkeligheden en glathåret Foxterrier:



Hvis du går og overvejer at anskaffe dig en glad og sjov familiehund, så overvej at adoptere en Bodeguero. På internaterne i Spanien går der desværre stadig rigtig mange Bodegueros og venter med længsel på en god tilværelse. Du kan redde en eller flere af dem.

Hvis du er blevet interesseret, er du velkommen til at kontakte os på bodeguero@ndresen.dk eller galgoforeningen på http://www.galgo-sos.dk/


Her til sidst vil jeg lige understrege, at vi ikke har nogen kommerciel interesse i hundeadoption, vi er blot en familie som har adopteret to hunde, og som derefter også er blevet plejefamilie for hunde, som endnu ikke har fundet en familie.


Boa