mandag den 15. december 2008

Kødsovs a' la Boa

Nu, hvor det snart er slut med jule mam og nytårs mam og alle de dejlige, syndigt lækre og usunde, velduftende, lækkersmagende retter, skal man jo til at tænke lidt over hverdagsmaden igen.

Her får du opskriften på dén ret, som i folkemunde hedder "Kødsovs a' la' Boa"...nu med billeder.


Egentlig er det "blot" en gang millionbøf, men med inspiration fra diverse andre retter, er denne ret kommet lidt videre, og er nu en go' gang kødsovs med smag.


Følgende er lavet som en dobbelt portion, med et kilo hakket oksefars, så det kan være en god ide´ at halvere hvis man ikke er mange til spisning, eller ikke gider spise det her i en hel uge.

******


Start med at åbne 2 glas Champignon og sæt dem til afdrypning, da der er rigeligt med andre ting med vædske i retten.


Så hakkes der løg.


Rigeligt med løg, og ikke fint hakket... næ-næ. Gode, store stykker, Tak!


En italiensk opskriftsbog specificerer både smør/margarine OG olivenolie til at stege i, så det respekterer vi...... selvfølgelig.

Løgene steges, til de er gyldne. Kom et drys sukker over løgene når de er blevet lettere gennemsigtige. Det lyder måske underligt, men senere kommer vi noget andet i, til at tage det søde med.




Derefter skal kødet brunes sammen med løg og sukker.

Kom allerede nu fornuftige mængder af både Karry og kværnet pebber i.





Røre, røre, røre, indtil alt kødet er brunet, og er det tid til champignonerne.


De skal ligge et stykke tid og dampe mere vædske af, gerne under lettere omrøring.



I mellemtiden finder vi de andre ingredienser frem:
Vi hælder nu et kvart til et halvt glas tacosauce (HOT) et seriøst stort skud Heinz ketchup (alle andre mærker sucks) basilikum og oregano, hvis det ikke allerede er i de hakkede tomater, et lille drys rosmarin, samt mere pebber og rører rundt.




Så komer de 3 dåser hakkede tomater og "The holy grail": Engelsk sovs!! yummie.


Og så må vi ikke glemme det, som ophæver/komplementerer sukeret, 2 store teskefulde sennep.

Så røres der igen til det hele er blandet godt sammen.

Generelt har reglen ved denne ret været, at alt hvad du kan finde på krydderihylden på et givent tidspunkt kan bruges, også karryketchup, cayennepebber, alt, der starter med barbecue, og alle slags pebberblanding.


Der er også forbud:

ISÆR må der ikke komme hverken gul, rød, eller grøn pebber i, og heller ikke gulerødder i nogen som helt form men dog gerne hele jalapeñoskiver.

Der skal IKKE saltes endnu, for du skal lige hakke en oksekødsterning og smide i, og den er ret salt i forvenen.



Så skal hele molevitten røres godt samen og simre ved svag varme i mindst en halv time, Gerne længere.








Nu koger vi pasta: vælg selv hvilken type. Mit foretrukne mærke er Pasta Zara.


Glem alt om de der 8 - 10 minutters kogetid der står på posen. De skal koge i cirka 14 minutter og de skal spilkoge. Fuld skrue på kogepladen, så det kogende vand hvirvler pasataen rundt mens det koger.



Store gryder til pasta er godt, meget store gryder til pasta, er meget godt.




Hæld bare almindelig madolie i vandet inden det koger, det behøver ikke være den dyre olivenolie, men det hjælper.





Inden pastaen hældes i det kogende vand, skal der saltes efter smag.

Kom ikke salt i vandet før det koger, for så får gryden hvide belægninger(har jeg hørt et sted).


Når pastaen er færdigkogt sies vandet fra, der skal ikke skylles under hanen, for pastaen skal være VARM.





Kødsovsen smages til med salt, pebber og Heinz mens pastaen koger, så det hele kan serveres samtidigt og dampende varmt.

Hvorfor skal det være så varmt??


Jo, fordi når der skal serveres skal der først varm pasta i bunden af tallerkenen, derefter drysses et gavmildt lag revet ost på, og så igen mere varm pasta ovenpå....og til sidst...æ' kødsovs.




Velbekomme.


Boa

4 kommentarer:

jokih sagde ...

Du har da ændret i opskriften, siden Viborg-fremstillingen hva?

Jeg plejer at lave den på en lidt anden måde, men dog lidt det samme.

Svits løg og hvidløg. Sukker over (en god sjat). Brun kødet. Tilsætkarry og sennep, hakkede tomater, tomatpure og diverse krydderier. kog lidt op. Tilsæt 1/4 piskefløde (38 % JA TAK), og evt en dl. mælk. Tilsæt grøntsager så som peberfugter, porer, revede gulerødder, persillerødder, og hvad du nu ellers har i have, eller finder på hylden.

Småkog i mindst 1/2 time.

Det virker for mig.
Smager også godt dagen efter, evt med ris istedet for pasta :D

Og jo, den hedder også Kødsovs a la Boa herhjemme :D

Allan Bregendahl sagde ...

Jesus... Det lyder godt nok lidt som en rodebutik, men jeg skal ikke dømme før jeg har smagt!

Den bliver forsøgt snarest....

Allan

Adam sagde ...

Meget fin opskrift Boa - meget fin! Og meget godt beskrevet, med mange fine billeder ... Selv den største idi_t ville kunne finde ud af, at følge opskriften ...

Men kan man lave den på gaskogeplader ... Det er jo ikke sådannogle der er på billederne!

/Adam

Boa sagde ...

Hej Atam!

Jeg kan som sådan ikke se, at der skulle være noget galt med at lave retten på gaskogeplader. Jeg fralægger mig selvfølgelig ethvert juridisk, moralsk og økonomisk ansvar, hvis I skulle gøre forsøget.
Men da det jo "blot" handler om at brune, koge, og simre, så BURDE det jo virke.
Men i foroldet el/gas, så er fuldt blus og "simre på 2" jo to vidt forskellige og oftest ikke umiddelbart oversættelige størrelser.

jeg vil anbefale at du taler med din gaskogepladeinstallattør&forhandler, og i øvrigt refererer til gaskogepladefabrikantens manualer og evettuelle FAQ'er på deres eventuelle hjemmeside inden du går igang.
derudover skal du lige tage højde for at Aalborg bruger bygas og defor også udersøge om der er forskel på flaskegassens og bygassens indflydelse på bruning af oksefars ved samme temperatur.

Jeg ønsker dig al held og lykke med forsøget og glæder mig til at høre hvordan det går..... hvis du og dit gasblus kommer hele igennem eksperimentet.

Boa